4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Alfa Romeo Giulia Coupe 1750 GT Veloce - Brera 1750 TBi

Έχουν τα δύο κουπέ της Αlfa Romeo στο DNA τους κοινά στοιχεία για να συνυπάρξουν στο παράλληλο σύμπαν της αυτοκίνησης;

«ΑΝ δεν οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο στην ακμή του, είναι σαν να μην το οδήγησες ποτέ» λέει σε ανύποπτο χρόνο ο Σ.Χ., έχοντας απόλυτο δίκιο: Πέρα από την ατμόσφαιρα του χώρου που περιβάλλει τη θέση οδήγησης και το ξύλινο τιμόνι, τον ήχο του κινητήρα, τη σχετικά σκληρή αίσθηση του μοχλού ταχυτήτων, το «άρωμα» της βενζίνης και τη θερμότητα που αναβλύζει από το εμπρός καπό, δε μένει σχεδόν τίποτε άλλο που να μπορείς να το «ζήσεις» σήμερα. Οι τροχοί της Giulia Coupe 1750 GT Veloce έρχονται σε επαφή με ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον άγνωστο γι’ αυτήν, σε δρόμους που δεν υπήρχαν στους καιρούς της. Και αν σε κάποια από τις σημερινές διαδρομές της μπορεί συχνά να συναντηθεί με μια ΒΜW 3 Series Coupe, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί με τον αμεσότερο ανταγωνιστή της στις αρχές της δεκαετίας του ’70, που ήταν η επίσης πολύ δυνατή «2002 ti & tii». Δε μένει παρά να συνδέσεις την Giulia με τα παιδικά σου χρόνια, όπου την έβλεπες λαμπερή στις εκθέσεις της Μotor Ελλάς και σου φαινόταν σχεδόν σαν να κινείται. Ή σε μια ανάμνηση από αυτές που θυμάσαι σαν σε όνειρο, να χαζεύεις από το πεζοδρόμιο τον αείμνηστο οδηγό των ελληνικών αγώνων Αιμίλιο Κόντο ή «Πατ-Πατ» να έχει βάλει στο χέρι μια τέτοια και να τραβάει χειρόφρενα στη σχεδόν έρημη τότε οδό Φραντζή, στο Νέο Κόσμο, με τον τύπο -ποιος να ήταν άραγε;- που βρισκόταν στο δεξί κάθισμα να γελάει διαρκώς. Eπάνω από όλα, βέβαια, ήταν ο Γιώργος Μοσχούς, ο ένας, ο διαχρονικός και απόλυτος κυρίαρχος της καρδιάς όλων των Ελλήνων Alfisti. Και αν οι εικόνες που σου έρχονται στο μυαλό σού φέρνουν χαμόγελο, τότε πλησιάζει σαγηνευτικό το απατηλό δίλημμα «τότε ή τώρα;». Απάντηση δεν υφίσταται, αφού δεν υπάρχει αληθινό ερώτημα. Απλά, «τότε» ήσουν νέος κι ωραίος, όση ταλαιπωρία κι αν υπέμενες στην καθημερινότητά σου, νιώθοντας πως μπορούσες να σπάσεις μια πέτρα μόνο με το βλέμμα σου!

Εγωισμός...
Το να αναπολείς μια εποχή επειδή εσύ ήσουν νεότατος και με έναν... αιώνα ζωής μπροστά σου είναι μάλλον εγωιστικό για όσους σε συντροφεύουν στους ώριμους καιρούς σου. Βέβαια, αυτό πιθανότατα δεν ισχύει αν μιλάμε για τον Tζορτζέτο Tζουτζάρο: «Όταν σχεδιάζω, είμαι εγωιστής» είχε δηλώσει σε μια παλαιότερη συνέντευξή τους στους 4Τροχούς, και σίγουρα ο «δημιουργός του αιώνα» δεν έκανε εξαίρεση ούτε στην Βrera. Mπορεί να είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί αν αυτή θα είναι το ίδιο διαχρονική με την Giulia Coupe, την οποία επιμελήθηκε επίσης ο ιδρυτής της Ιtal Design όταν ακόμη δούλευε για το γραφείο Βertone, ωστόσο ήδη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τη σύγχρονη Αlfa Romeo. Kαι αυτό επειδή, όταν παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο στη Γενεύη το 2002, αποκάλυψε τη σχεδιαστική ταυτότητα που θα υιοθετούσαν στο εξής όλα τα μεσαία και σπορ μοντέλα της ιταλικής εταιρείας. Το όνομά της προέρχεται από τη διασημότερη σχολή καλών τεχνών του Μιλάνο, που επίσης εγωιστικά ο Τζουτζάρο χρησιμοποίησε, προκειμένου κανείς να μην ξεχνά ότι η Βrera είναι πρωτίστως ένα βιομηχανικό προϊόν υψηλής αισθητικής. Το Ελβετικό Σαλόνι Αυτοκινήτου υποδέχθηκε και την έκδοση παραγωγής, η οποία προέκυψε ύστερα από τρία χρόνια, αφήνοντας αναλλοίωτα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του αμαξώματός της, προς τέρψιν των φίλων της Αlfa Romeo. Αρχικά κυκλοφόρησε με το V6 κινητήρα των 3,2 λίτρων, αργότερα αύξησε την γκάμα της προς τα κάτω με τους 4κύλινδρους 2.2 βενζίνης και 2.4 ντίζελ. Πριν από λίγους μήνες ήρθε η σειρά του υπερτροφοδοτούμενου 1750 TBi των 200 ίππων, με τον οποίο το ιταλικό κουπέ συνεργάζεται απόλυτα ισορροπημένα, ενισχύοντας περαιτέρω το σπορ χαρακτήρα του.

Τι επιβιώνει;
Καταρχήν, η ρήση πως «όλες οι Αlfa Romeo είναι αφροδισιακές», με βάση το ποσοστό ευχαρίστησης που προσφέρει η οδική συμπεριφορά τους, τότε και τώρα. Έπειτα, η διαπίστωση ενός σφάλματος από την πλευρά σου, αφού χρειάστηκαν αρκετά περισσότερα δευτερόλεπτα από όσα είχες υπολογίσει, προκειμένου να προσπεράσεις την προπορευόμενη Giulia Coupe 1750 GT Veloce. Δεν είναι μόνο πως ήταν ένα από τα ισχυρότερα μεσαία σπορ μοντέλα μαζικής παραγωγής των ημερών της, αλλά και τα 440 λιγότερα κιλά βάρους της, σε σχέση με την Βrera. Σύμφωνοι, όλα έχουν ένα κόστος, όμως τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας είναι εκ των ουκ άνευ στο έτος 2010: Δεν πας πουθενά χωρίς ESP, ABS, αερόσακους και εκτεταμένες ζώνες παραμόρφωσης σε ενδεχόμενο σύγκρουσης, δεν πας πουθενά χωρίς ηλεκτρονική διαχείριση κινητήρα. Τις διαμαρτυρίες ας τις αφήσουμε για τους ρομαντικούς. Όσο για τη μετάδοση της κίνησης, μπορεί να μεταφέρθηκε από τους πίσω στους εμπρός τροχούς, όμως το εσωτερικό της Βrera παραμένει «ατμοσφαιρικό», όπως και του προγόνου της. O σεβασμός στην αισθητική του παρελθόντος είναι διάχυτος: Ο πίνακας οργάνων, το τριάκτινο τιμόνι, η κεντρική κονσόλα και ο επιλογέας ταχυτήτων μοιάζουν να έχουν πάρει «μετάθεση» στο χρόνο και να έχουν τοποθετηθεί στο σύγχρονο μοντέλο, με μόνη διαφορά τις απαραίτητες μοντέρνες «πινελιές» του συνεχώς μεταβαλλόμενου παρόντος μας. Στην Αlfa Romeo γνωρίζουν καλά το παιχνίδι της διαχρονικής ομορφιάς, και αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις παντού. Ακόμα, είναι εξίσου γοητευτικό όσο παρατηρείς, τόσο να ανακαλύπτεις..._ Σπ. Χατ.

Giulia Coupe 1750 GT Veloce
H πρώτη Giulia Coupe με τον κινητήρα των 1.779 κ.εκ. κυκλοφόρησε το 1967 και σημείωσε αμέσως εμπορική επιτυχία σε Ευρώπη και Αμερική, αφού εντυπωσίαζε με τις πολύ καλές επιδόσεις της για την εποχή. Δύο χρόνια αργότερα δέχθηκε μια διακριτική ανανέωση, κυρίως στους εμπρός και τους πίσω προφυλακτήρες, καθώς και στα φλας. Έμεινε στην παραγωγή έως το 1973, ενώ παρήχθη και σε δεξιοτίμονη έκδοση, που αρίθμησε περισσότερες από 6.000 μονάδες. Στα έξι χρόνια της παραγωγής της, ουδέποτε συνοδεύτηκε από άλλη διακριτική ονομασία, εκτός της «GT Veloce».

Start your engines...

1750
Ο κινητήρας «Τipo 00548», που έδωσε ζωή στις εκδόσεις «1750» της περιόδου 1967-1973, ήταν επί της ουσίας εξέλιξη του αριστουργηματικού 4κύλινδρου σε σειρά μηχανικού συνόλου των 1,3 λίτρων, ο οποίος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Giulietta Sprint του 1954. Δεν αντιπροσώπευε, βέβαια, ακριβώς το «μαγικό αριθμό», αφού η χωρητικότητά του έφθανε τα 1.779 κ.εκ., ωστόσο οι 114 ίπποι της ισχύος του προσέφεραν και με το παραπάνω τον απαραίτητο σπορ χαρακτήρα που έπρεπε να έχει κάθε Αlfa Romeo. Με αλουμινένιο μπλοκ και ανάλογα ελαφρωμένα μηχανικά εξαρτήματα, διακρινόταν από τον ιδιαίτερο ήχο του, ενώ πρόσθετο κύρος -άλλες εποχές τότε!- του έδιναν τα δύο διπλά 40άρια καρμπιρατέρ της Weber. Στην κορυφαία εκδοχή του χρησιμοποιήθηκε από τις πρώτες GTAm, αφού πρώτα οι μηχανικοί της Αutodelta αύξησαν τον κυβισμό του στα 2,0 λίτρα, έχοντας ως βάση το μπλοκ της 1750 GT Veloce και κατορθώνοντας με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να «βγάλουν» από αυτό 195 ίππους.

1750 TBi
Ο «1750» των ημερών μας προσεγγίζει περισσότερο τον παραπάνω αριθμό, καθώς η χωρητικότητά του ανέρχεται στα 1.742 κ.εκ. Έχει, μάλιστα, και «βαριά υπογραφή», αφού εξελίχθηκε από τον Πάολο Μαρτινέλι, υπεύθυνο των κινητήρων V10 της Scuderia Ferrari τη χρυσή πενταετία του Μίκαελ Σουμάχερ.
Διαθέτει σύστημα άμεσου ψεκασμού, υπερτροφοδότη και σύστημα μεταβλητού χρονισμού στους εκκεντροφόρους εισαγωγής και εξαγωγής. Έχει επίσης μια νέα τεχνολογία σάρωσης, που μεγιστοποιεί τη ροπή στις χαμηλές στροφές, ελέγχοντας ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο όλες τις παραμέτρους λειτουργίας του κινητήρα. Οι 200 ίπποι που αποδίδει στις 5.000 σ.α.λ. και τα 32,7 χλγμ. ροπής μόλις στις 1.400 σ.α.λ. είναι ό,τι χρειάζεται το αμάξωμα των 1.430 κιλών για να κινηθεί γρήγορα και ευχάριστα. Το σύνολο κάτω από το καπό εργάζεται πολιτισμένα και παράγει ωραίο ήχο, ενώ με το γκάζι στο πάτωμα κάνει σαφείς τις διαθέσεις του.

1750
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η Αlfa Romeo αποφάσισε να αναβιώσει τον κωδικό «1750», με τον οποίο είχε κερδίσει σχεδόν όλους τους σημαντικούς διεθνείς αγώνες την περίοδο του Μεσοπολέμου. Ο ένδοξος τετραψήφιος αριθμός τοποθετήθηκε πρώτα στη Spider Veloce, της οποίας ο κύριος εμπορικός στόχος ήταν η αγορά των ΗΠΑ. Ακολούθησε ένα όμορφο και με ιδιαίτερα καθαρές γραμμές 4θυρο σεντάν, το οποίο πραγματοποίησε αρκετές πωλήσεις και στη χώρα μας. Έπειτα ήρθε η σειρά της Giulia Coupe GT Veloce, ενώ ο αριθμός «1750» συνόδεψε και την πρώτη GTAm του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού. Συνολικά 154.893 Αlfa Romeo «1750» κατασκευάστηκαν την περίοδο 1967-1973, προτού ο κωδικός αποσυρθεί και πάλι, για να επιστρέψει στην γκάμα των μοντέλων της εταιρείας μόλις πρόσφατα. Από αυτές οι 101.883 μονάδες ήταν σεντάν, οι 8.701 τύπου Spider και οι 40 αγωνιστικές GTAm.

Giulia Coupe 1750 GTAm 1970 40
Giulia Coupe 1750 GT Veloce 1969-1973 44.269
Spider 1750 Veloce 1967-1972 8.701
Berlina 1750 1968-1972 101.883

GIULIA COUPE 1750 GT VELOCE
Κινητήρας: 4κύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός: 1.779 κ.εκ.
Ισχύς: 114 ίπποι στις 5.000 σ.α.λ.
Ροπή: 17,4 χλγμ. στις 3.000 σ.α.λ.
Καρμπιρατέρ: 2 Weber 40 DCOE 32
Μετάδοση κίνησης: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο ταχυτήτων: Χειροκίνητο 5 σχέσεων
Ανώτατη ταχύτητα: 187 χλμ./ώρα
Μέση κατανάλωση: 12,1 λτ./100 χλμ.
ΜxΠxY: 4.080x1.580x1.328 χλστ.
Μεταξόνιο: 2.350 χλστ.
Βάρος: 990 κιλά
Περίοδος παραγωγής: 1969-1973

BRERA 1750 TBi
Κινητήρας: 4κύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός: 1.742 κ.εκ.
Ισχύς: 200 ίπποι στις 5.000 σ.α.λ.
Ροπή: 32,7 χλγμ. στις 1.400 σ.α.λ.
Μετάδοση κίνησης: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο ταχυτήτων: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Ανώτατη ταχύτητα: 235 χλμ./ώρα
0-100 χλμ./ώρα: 7,7 δλ.
Μέση κατανάλωση: 8,1 λτ./100 χλμ.
ΜxΠxΥ: 4.410x1.830x1.341 χλστ.
Μεταξόνιο: 2.528 χλστ.
Βάρος: 1.430 κιλά
Περίοδος παραγωγής: 2009-